PROJECT

Villa-appartementen Heiackerdreef

 

ARCHITECT

Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

 

GEVELSTENEN

Brick7  Nature7 Brick M



VERWERKING

stootvoegloos wildverband, grijze voeg

 

 

Info over
'bouwen met Brick7'?

Bochtenwerk aan de dreef

Gebouw met 18 villa-appartementen buigt zich prachtig naar het groen


Het Nederlandse Teteringen, een dorp ten noordoosten van Breda, heeft er een architecturaal pareltje bij. Grosfeld Bekkers van der Velde architecten bracht er 18 villa-appartementen onder in een strak, minimalistisch volume met een uitzonderlijke detaillering. Het resultaat is een prachtige compositie van horizontale en verticale lijnen en vlakken, waarbij beton, glas en baksteen de hoofdrol opeisen.

 


Natuur en omgeving als ankerpunt

Het appartementsblok ligt op een bijzondere locatie aan de rand van het dorp. De directe omgeving wordt gekenmerkt door weilanden en bossen waar de architectuur volledig op geënt is. Vanuit elk appartement kijk je uit over het groene landschap. Tegelijk is het gebouw zo gepositioneerd dat het zich volledig onttrekt aan de achterliggende nieuwbouwwijk. Een ander opvallend element is de karteling in de gevel. Het perceel bevindt zich precies in een bocht, wat in de architectuur beantwoord wordt door bepaalde delen terug te trekken, mee met de kromming van de straat. "Het ontwerp volgt grotendeels de wetmatigheden van de plattegrond", legt architect Pascal Grosfeld uit. "Vooraan volgt het gebouw de bocht, terwijl het aan de andere zijde meer zelfstandigheid krijgt door de wijkende gevel. Eigenlijk spreken we zelfs niet van een voor- of achterkant. We wilden een alzijdig gebouw realiseren te midden van het groen, integraal gericht op dat groen."

 

 

Elementaire architectuur, expressieve detaillering

"De architectuur is opmerkelijk sober en sereen. Horizontale lijnen en verticale vlakken gaan in dialoog met elkaar en zorgen voor een uitgekiende compositie van open en gesloten geveldelen. Het ontwerp is helder en elementair", aldus Grosfeld. "Het haalt zijn expressie vooral uit de zorgvuldige detaillering en edele materialen die we gebruikt hebben. Allereerst is er gekozen voor beton, dat de horizontaliteit en natuurlijke uitstraling van het gebouw benadrukt."

 


"Daarnaast speelt baksteen een hoofdrol. Door een wijziging in het bouwsysteem waren we op zoek naar een steen met minder diepte om het gewicht en bouwvolume te beperken. Vanwege de beperkte diepte van 7 cm bleek het ecologische Brick7-formaat een ideale keuze. Bovendien sluit de okerkleur perfect aan bij het beeld dat wij voor ogen hadden. De zachte zandkleurige toon blendt heel mooi met de andere materialen. Vooral de gemêleerde tekening geeft het gebouw extra textuur en nuance. Door de steen zonder stootvoeg te verwerken worden de horizontale lijnen ook nog eens extra geaccentueerd. In zijn totaliteit ontstaat er een harmonieus evenwicht tussen steen, beton, natuursteen, glas en de natuurlijke omgeving", besluit Pascal Grosfeld.

 


Het Brick7-formaat van deze gevelsteen biedt héél wat voordelen:


Vergelijkbare case studies

oker-getinte-brick-m-versterkt-contrast-tussen-verschillende-verwerkingsmethodes

Oker getinte Brick M versterkt contrast tussen verschillende verwerkingsmethodes

De residentie ‘Corda’ met 15 appartementen en één kantoorruimte kreeg zijn naam niet zomaar mee. ‘Corda’ is een Duits motormerk gespecialiseerd in zijspancombinatie, wat verwijst naar een asymmetrisch geheel.